Edith Nalubowa on 18-vuotias koululainen. Hän asuu neljän siskonsa, neljän veljensä, äitinsä ja isoäitinsä kanssa. Edith viljelee maissia, papua, kahvia, maniokkia, bataattia, banaania ja perunaa. Hän kasvattaa sikoja ja kanoja.
Solidaarisuusteot: Annan aina vanhat vaatteeni muille yhteisöni tytöille. Pesen isoäitini vaatteet ja siivoan hänen makuuhuoneensa. Toimin myös vapaaehtoisena suntiona paikallisessa kirkossa. Saan silloin tällöin vaatteita kavereilta ja sukulaisilta.
Teddy Nakubulwa on 42-vuotias leski, osuuskunnan jäsen ja pienviljelijä. Hänellä on seitsemän lasta, kuusi lastenlasta ja kolme lastenlastenlasta. Hän asuu kuuden hengen taloudessa, johon kuuluu neljä lasta ja lapsenlapsi. Teddy viljelee maissia, papua, banaania, maapähkinää, bataattia ja maniokkia. Hän kasvattaa vuohia, sikoja, lampaita ja kanoja.

Solidaarisuusteot: Huolehdin kahdesta orpolapsesta yhteisössäni. Annan heille lastenkirjoja, kyniä ja ruokaa. Vein sairaalle naapurilleni neljä moskiittoverkkoa, kun niitä jaettiin kylässäni. Hän oli niin sairas, ettei olisi itse pystynyt niitä hakemaan.
Aidah Naku on 63-vuotias pienviljelijä. Aidah vastaa osuuskunnan säännöistä. Hän asuu neljän hengen taloudessa miehensä, kahden lapsenlapsensa ja kälynsä kanssa. Hänellä on kahdeksan lasta ja kaksikymmentäviisi lastenlasta. Hän viljelee papua, maapähkinää, maissia, banaania, kahvia, maniokkia ja bataattia. Aidah omistaa lehmän ja kasvattaa kanoja ja sikoja.

Solidaarisuusteot: Autoin naista, jonka käsi oli turvonnut. Hieroin paikallisia yrttejä hänen käteensä ja käsi parantui. Myös hänen naapurinsa vauvalla oli ongelmia jalan kanssa. Annoin vauvan äidille sopivia yrttejä jalkaan hierottavaksi ja vauva oppi kävelemään. Kiitokseksi sain gomesin, ugandalaisen perinneasun. Aina kun kävelen heidän talonsa ohi, tämä lapsi kutsuu minua jajaksi eli isoäidiksi. Tulen siitä iloiseksi.
Beatrice Namala on 51-vuotias yksinhuoltaja. Hän vastaa naisten tuottajaosuuskunnan aikatauluista. Beatrice on pienviljelijä ja kylän terveys- ja ravitsemusneuvoja. Hän asuu kahden orvoksi jääneen lapsenlapsensa kanssa. Kuudesta lapsesta kaksi on elossa, lastenlapsia on kaksikymmentäkaksi ja lastenlastenlapsia kuusi. Hän viljelee papua, maissia, banaania, kahvia, maniokkia ja bataattia ja omistaa yhden possun.

Solidaarisuusteot: Autoin raskaana olevaa naista, jonka synnytyssupistukset alkoivat myöhään yöllä. Terveyskeskus sijaitsee kaukana täältä ja kun olimme matkalla sinne, nainen synnytti tytön. Kun olin sairas, muut tuottajaosuuskunnan naiset antoivat minulle pavun- ja maissinsiemeniä seuraavaa viljelykautta varten. He myös vierailivat luonani sairaalassa ja osallistuivat sairaalahoidon kustannuksiin.
Scovia Nakabuye on 45-vuotias osuuskunnan rahastonhoitaja. Scovia on sekä viljelijä että liikenainen. Hän myy käytettyjä vaatteita ja vuokraa taloa. Scovia on kahdeksan lapsen äiti. Hän viljelee banaania, maniokkia, papua, bataattia ja kahvia. Hän kasvattaa sikoja, kanoja ja lampaita.

Solidaarisuusteot: Kun ystäväni menetti hiv-positiivisen aviomiehensä, ostin hänen lapsilleen kirjoja ja lyijykyniä sekä huolehdin, että lapsilla oli ruokaa. Eräs osuuskuntamme jäsen maksaa tyttäreni koulumaksut.
Margaret Nanozi on 43-vuotias pienviljelijä ja leski. Margaret asuu kahden lapsensa, kahden siskontyttärensä ja yhden orpolapsen kanssa. Hänellä on kuusi omaa lasta ja kolme lastenlasta. Hän viljelee papua, maissia, maapähkinää, bataattia, kurpitsaa, maniokkia, banaania ja kahvia. Hän kasvattaa sikoja, kalkkunoita ja kanoja ja omistaa kolme lehmää.

Solidaarisuusteot: Huolehdin kolme vuotta ystäväni kolmesta lapsesta. Ystäväni aviomiehen mielenterveys järkkyi ja ystäväni piti huolehtia miehestään sairaalassa. Annoin lapsille ruokaa, kirjoja ja kyniä. Pesin lasten vaatteet ja valmistin heille ruokaa. Pidin huolen, että lapset eivät jääneet pois koulusta. Kun aviomieheni kuoli, sain paljon apua miniöiltäni ja vävyiltäni. He ostivat minulle saippuaa ja sokeria. He antoivat myös rahaa, jos lapseni olivat sairaita. Heiltä saamani tuki teki minut onnelliseksi.
Edith Nakafeero on 39-vuotias pienviljelijä ja naimisissa oleva seitsemän lapsen äiti. Edith asuu kahden kouluikäisen lapsensa kanssa. Hän viljelee papua, maapähkinää, tomaattia, maissia, banaania, kahvia ja munakoisoa. Hän kasvattaa sikoja, ankkoja, kanoja ja vuohia.

Solidaarisuusteot: Kerään polttopuita ja vettä 90-vuotiaalle naiselle kylässäni. Ostan hänelle saippuaa ja annan hänelle ruokaa. Kun menetin poikani vuonna 2012, naisryhmän jäsenet osallistuivat hautajaisten kustannuksiin. He lohduttivat minua, surivat kanssani, laittoivat ruokaa surijoille ja tiskasivat puolestani. Tunsin, että minulla on todellisia ystäviä ja sisaria. Ystäväni lahjoitti minulle kerran 25 kuppia ja lautasta, paistinpannun ja vesipannun. Sain myös viljelyskasveja, kuten maissia ja papua ryhmän jäseniltä, kun aloitin maanviljelyn.
Pelavia Ndagire on 50-vuotias osuuskunnan johtoryhmän jäsen ja pienviljelijä. Pelavia asuu kahden lapsensa ja kolmen lapsenlapsensa kanssa. Hänellä on kahdeksan lasta ja kaksikymmentä lastenlasta. Hän viljelee kahvia, banaania, papua, maissia, maniokkia, bataattia ja perunaa. Hän kasvattaa sikoja ja kanoja ja omistaa yhden lehmän.

Solidaarisuusteot: Huolehdin leskirouvasta ja hänen lapsistaan. Annan heille tavallisesti ruokaa, saippuaa ja parafiinia. Lisäksi lahjoitan heille lastenkirjoja, kyniä ja hieman taskurahaa. Osallistun joka lauantai eläinten syöttöpaikkojen ja teiden siivoamiseen. Olin mukana allekirjoittamassa kylääni uutta sääntöä, joka kehottaa kaikkia kylän vanhempia lähettämään lapsensa kouluun. Säännön mukaan olemme velvoitettuja ilmiantamaan poliisille lapsen, joka löytyy kodista kouluaikaan. Vanhemmat saavat sakkoja, jos eivät vie lastaan kouluun.
Florence Namwanje on 67-vuotias, osuuskunnan puheenjohtaja ja pienviljelijä. Florence asuu seitsemän hengen taloudessa, johon kuuluu hänen äitinsä, kaksi lastenlastenlasta, kaksi lastenlasta ja sisaren lapsi. Hänellä on viisitoista lastenlasta ja kolme lastenlastenlasta. Hän viljelee maissia, banaania, maniokkia, papua ja maapähkinää. Hän omistaa yhden lehmän ja kasvattaa vuohia ja possuja.

Solidaarisuusteot: Annan ilmaiseksi avioliittoneuvontaa ja ohjeistan nuoria naisia, jotka ovat kohdanneet perheväkivaltaa. Perustimme Ganyanan naisten tuottajaosuuskunnalle rahaston hätätilanteita varten. Varoja voidaan käyttää esimerkiksi sairauksiin, läheisen kuolemaan tai koulumaksuihin. Autamme ryhmässä toisiamme viljelyssä sekä läheisensä menettänyttä arjen pyörittämisessä.
Annet Nabalamba on 20-vuotias osuuskunnan nuorisojäsen. Annet on viljelijä ja lastentarhanopettaja. Hän asuu äitinsä, isänsä, kahden veljensä ja kahden veljenpoikansa kanssa. Hän viljelee papua, maissia, banaania ja perunaa. Hän kasvattaa kanoja ja omistaa yhden sian.

Solidaarisuusteot: Kerran koululleni saapui muuan isoäiti itkien. Hän kertoi, että hänen tyttärentyttärensä oli karkotettu koulusta maksamattomien koulumaksujen takia. Minun kävi sääliksi vanhaa naista ja tyttöä. Lähestyin isoäitiä ja kehotin häntä olemaan huoletta. Kerroin hänelle maksavani puuttuvan osan tytön lukukausimaksusta. Onneksi saan palkkaa ja pystyin selvittämään tytön koulumaksun. Maksan edelleen tytön lukukausimaksut. Vanha nainen on hyvin onnellinen. Hän lähettää minulle usein lahjoja, kuten maissia ja papuja.
Eseza Nabanja on 51-vuotias pienviljelijä. Hän on vastuussa tuottajaosuuskunnan tiedotuksesta. Eseza elää miehensä ja neljän lapsenlapsensa kanssa. Hänellä on kahdeksan lasta, yhdeksäntoista lastenlasta ja yksi lastenlastenlapsi. Hän viljelee maissia, papua, kahvia, banaania, maniokkia ja bataattia. Hän kasvattaa vuohia ja sikoja.

Solidaarisuusteot: Autoin hiljattain kahdeksaa kylässäni asuvaa lasta. Ostin heille kyniä ja kirjoja. Lähelläni asuu iäkäs pariskunta, joille annan silloin tällöin saippuaa ja pesen heidän pyykkinsä. Kun menetin isäni vuonna 2011, osuuskuntalaiset tukivat minua taloudellisesti ja henkisesti. He valmistivat kodissani ruokaa surijoille ja maksoivat kuolinilmoituksen.
Florence Nakalema on 52-vuotias pienviljelijä ja osuuskunnan hankintavastaava. Florence asuu poikansa, siskontyttärensä ja neljän lapsenlapsensa kanssa. Hänellä on kahdeksan lasta ja kuusitoista lastenlasta. Hän viljelee papua, maissia, maniokkia, kahvia, banaania ja bataattia. Hän kasvattaa sikoja, vuohia, lampaita ja ankkoja.

Solidaarisuusteot: Lahjoitan viljelyskasveja, kuten papua, maissia ja bataattia osuuskunnan muille jäsenille. Viime vuonna menetin lapsenlapseni. Ryhmäni jäsenet antoivat rahaa pojan hautajaisia varten ja auttoivat järjestämään hautajaiset. He laittoivat ruokaa surijoille ja huolehtivat siivouksesta hautajaisten jälkeen.
Cecilia Ntezo on 50-vuotias osuuskunnan varapuheenjohtaja. Hän on viljelijä ja paikallisen Magoma-valtuuston naisvaltuutettu. Cecilia asuu kahden lapsensa, lapsenlapsensa, siskonlapsensa ja miniänsä kanssa. Hänellä on kymmenen lasta ja viisi lastenlasta. Hän viljelee papua, maissia, banaania, kahvia, maniokkia, munakoisoa ja tomaattia. Hän kasvattaa kanoja ja vuohia sekä omistaa yhden lehmän.

Solidaarisuusteot: Eräänä päivänä tyttäreni palasi koulusta ja kertoi minulle kärsivistä lapsista Karamojassa. Siihen aikaan oli käynnissä kampanja, jolla autettiin Karamojan lapsia. Annoin rahaa ja lasteni vaatteita koulun johtavalle opettajalle, joka puolestaan vei ne Karamojan lapsille. Naisvaltuutettuna olen neuvonut monia aviopareja, jotka ovat kuunnelleet neuvojani ja arvostaneet sanomaani. Yhteisöni jäsenet kunnioittavat minua paljon.
Annet Nabalamba on 20-vuotias osuuskunnan nuorisojäsen. Annet on viljelijä ja lastentarhanopettaja. Hän asuu äitinsä, isänsä, kahden veljensä ja kahden veljenpoikansa kanssa. Hän viljelee papua, maissia, banaania ja perunaa. Hän kasvattaa kanoja ja omistaa yhden sian.

Solidaarisuusteot: Kerran koululleni saapui muuan isoäiti itkien. Hän kertoi, että hänen tyttärentyttärensä oli karkotettu koulusta maksamattomien koulumaksujen takia. Minun kävi sääliksi vanhaa naista ja tyttöä. Lähestyin isoäitiä ja kehotin häntä olemaan huoletta. Kerroin hänelle maksavani puuttuvan osan tytön lukukausimaksusta. Onneksi saan palkkaa ja pystyin selvittämään tytön koulumaksun. Maksan edelleen tytön lukukausimaksut. Vanha nainen on hyvin onnellinen. Hän lähettää minulle usein lahjoja, kuten maissia ja papuja.

Solidaarisuustekoja: Naisvoimaa Ugandan Osuuskunnista

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden kanssa yhdessä toteutettu projekti kertoo ugandalaisten naisten arjen solidaarisuusteoista. Projekti on osa Solidaarisuusteot / Insatser för solidaritet -kampanjaa, joka kannustaa ihmisiä tekemään, näkemään ja jakamaan solidaarisuustekoja. Solidaarisuus parantaa Ugandan pienviljelijöiden toimeentuloa vahvistamalla osuuskuntia Myanzin alueella.

Kuvasin Ganyanan osuuskunnan naisia Ugandassa syksyllä 2013. Oli vaikuttavaa kohdata nämä vahvat naiset ja nähdä omin silmin, miten osuuskunta oli saanut heidät jaloilleen.

Solidaarisuus on kehitysyhteistyöjärjestö, joka tekee sukupuolten välistä tasa-arvoa, ihmisarvoista työtä ja toimeentuloa sekä kansalaisyhteiskuntia vahvistavaa kehitysyhteistyötä Nicaraguassa, Ugandassa ja Somalimaassa. Solidaarisuus on ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö sekä Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n jäsen.